U bent hier

Opleidingscheques


Alle LBC-centra zijn door de Vlaamse overheid erkend als opleidingsverstrekker. Dit betekent dat we in principe geldige opleidingscheques aanvaarden. 

Met opleidingscheques betaal je als werknemer of uitzendkracht onder bepaalde voorwaarden maar de helft van de kostprijs van je opleiding: de Vlaamse overheid betaalt de andere helft. Heb je nog geen diploma secundair of hoger onderwijs, check dan ook of je in aanmerking komt voor een extra tegemoetkoming van de Vlaamse overheid: in dat geval kost je opleiding nog minder dan de helft of helemaal niks. 

We raden je aan je opleidingscheques al te bestellen een maand vóór je opleiding van start gaat. Zo hoef je het inschrijvingsgeld niet zelf voor te schieten. Beschik je nog niet over je opleidingscheques op het moment van inschrijving, dan betaal je het volledige inschrijvingsbedrag en volg je bij het indienen van je opleidingscheques de procedure tot terugbetaling van het inschrijvingsbedrag: vraag hiervoor het gepaste document op het secretariaat van je LBC-centrum.

Moet je na de start van je opleiding nog cursusmateriaal kopen dat voor betaling met opleidingscheques in aanmerking komt? Je kan tot 2 maanden na de start nog (extra) opleidingscheques aanvragen (met een maximum van 250 euro per kalenderjaar). Wordt je cursus (na inschrijving) geannuleerd of is hij al volzet en kan je de opleidingscheques (14 maanden geldig) niet gebruiken voor een andere cursus? Dan kan je ze terugsturen en een terugbetaling aanvragen via dit formulier

Opgelet!

1. Niet al onze opleidingen of cursussen kan je met opleidingscheques betalen.
Sommige secundaire opleidingen zijn uitgesloten. In onze LBC-centra gaat het over cursussen die te maken hebben met:

  • huishoudkunde (koken, naaien, huishoudhulp)
  • lichaamsverzorging (kapper, schoonheidsspecialist, voetverzorger)
  • mode en interieur (kleding, breien en andere creatieve cursussen)
  • voeding (sommige cursussen zoals wijnkenner)
  • toerisme (medewerker reisbureau/touroperator, toeristisch receptionist)
  • digitale fotografie

Dit zijn opleidingen die ook zijn uitgesloten van recht op betaald educatief verlof. Check dus altijd of de opleiding die je wilt volgen erkend is in het kader van betaald educatief verlof voordat je opleidingscheques aanvraagt.
Alle graduaatsopleidingen (HBO5) zijn sowieso erkend.

2. Sinds 1 maart 2015 zijn er strengere regels voor hooggeschoolden. 
Heb je al een diploma hoger onderwijs (d.w.z. gegradueerde, bachelor, master of leraar) op zak, dan kom je alleen nog voor opleidingscheques in aanmerking als je loopbaanbegeleiding volgt en de opleiding deel uitmaakt van je persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).
Bij het aanvragen van opleidingscheques gaat VDAB automatisch na of je aan de voorwaarden voldoet. Op basis daarvan worden al dan niet opleidingscheques afgeleverd. Ga er dus niet automatisch van uit dat je recht hebt op opleidingscheques.
Beschik je nog over opleidingscheques besteld vóór 1 maart 2015 (ze zijn 14 maanden geldig), dan aanvaarden wij je opleidingscheques alleen als je ook een POP-attest kunt voorleggen. Is dat niet het geval, informeer dan bij VDAB of je ze mag terugsturen en terugbetaling kan krijgen.

3. Opleidingen die je volgt als zelfstandige of in opdracht van je werkgever.
Volg je les tijdens de werkuren en/of betaalt je werkgever de cursus, dan kan je opleiding niet met opleidingscheques worden betaald. In dat geval kan je (via de werkgever) misschien wel een beroep doen op de kmo-portefeuille.

 

Voor alle algemene vragen over opleidingscheques en bestellingen: 

Voor alle praktische vragen over het indienen van opleidingscheques:

  • richt je tot het secretariaat van je LBC-centrum